Felére csökkent az egyetemi hallgatók száma

Lilija Hrinevics oktatásügyi miniszter tájékoztatója szerint Ukrajnában egyre kevesebben jelentkeznek egyetemre vagy főiskolára írja a censor.net.ua.

A tárcavezető elmondása szerint húsz év alatt nem változott a felsőfokú tanintézmények hálózata, viszont mára fele annyian tanulnak ezekben, mint két évtizeddel korábban. A felvételi vizsgákon egyre kevesebb jelentkező verseng a bejutásért.

Hrinevics szerint csak egyes menő szakokon figyelhető meg jelentős túljelentkezés. Viszont alig van felvételiző olyan szaktanárokat képező karokra, mint fizikára, matematikára, kémiára. Persze vannak népszerű egyetemek, amelyek mágnesként vonzzák a felvételizőket. Ezek a tanintézmények kedvező helyzetben vannak, mert van lehetőségük a válogatásra, és a legtehetségesebbeket vehetik fel.

Ahol kevesebb a diák, kisebb az érdeklődés, ott kénytelenek leépítéssel foglalkozni, vagy újításokkal magukhoz csalogatni a fiatalokat. Hrinevics úgy véli, a természetes kiválasztódás folyamata zajlik a felsőoktatási intézmények között, ami azt jelenti, hogy az erősek és életképesek megmaradnak, a gyengékre pedig nincs szükség.

Forrás: