Megnézik, ki jogosult állami támogatásra

Zelenszkij csapatában azt tervezik, hogy átvilágítanak minden nyugdíjast, és szociális juttatásokban részesülőt, és eldöntik, jogosult-e az állami támogatásra, írja az obozrevatel.com.

Tízmilliónyi nyugdíjas, lányanya, szubvencióban részesülő jut havonta jelentős állami támogatáshoz, pedig sokan közülük nincsenek rászorulva. Ám ügyeskedéssel, hamis igazolások révén gyakorlatilag lopnak az államtól. Ukrajnában azonban egyelőre nincs olyan jogszabály, amely szabályozná az állampolgárok szociális segélyekre való jogosultságának ellenőrzését. A portál utána járt, miként akarja a Nép szolgája átvilágítani az ukrán állampolgárokat.

Az országban évente hétszázmilliárd hrivnyát költ az állam a szociális juttatásokra. Sokan visszaélnek azzal, hogy nincs egységes nyilvántartás, és egyszerre több listán is szerepelnek, mindegyik helyről kapják a segélyt. Az esetek jelentős részében a szociális osztályok munkatársai „honorárium” fejében juttatják jogtalan anyagi támogatásokhoz az ügyfeleiket. Az ilyen ügyeskedők kiszűrése az említett jogszabály hiányában eddig nem volt lehetséges.

Az új hatalom azonban már készíti a leendő parlament számára a jogszabály tervezetet és a szociális támogatásokban részesülők egységes adatbázisa is kidolgozás alatt áll. Ebben az elképzelés szerint minden szükséges személyi adat szerepelni fog a nyugdíjasokról és a többi állami támogatásért folyamodó állampolgárról. Az adatbázisba bekerül minden, amit az adott személy anyagi helyzetéről, vásárlásairól, családi állapotáról, egészségi állapotáról tudni akar a hivatal.