Zelenszkijék szabályozni akarják a média működését

Az új parlament még hozzá sem látott a munkához, ám a képviselők már azt fontolgatják, milyen törvényeket szándékoznak alkotni. A facenews.ua Szerhij Svecnek, a Nép Szolgája egyik képviselőjének állítást tette közzé, amely szerint szabályozni kívánják a média tevékenységét.

Svec szerint szükség van egy olyan jogszabályra, amely meghatározza az újságírók jogkörét az esetleges háborús körülmények közepette. Törvénybe kellene foglalni az egyes kifejezések használatát, például

mit jelent a megszálló hadsereg, a szeparatista vagy a kollaboráns kifejezés, és mikor indokolt azok használata.

Mindent egybe véve a képviselő szerint az olyan háborús körülmények közepette, mint amilyenben jelenleg van az ország, korlátozni kell a sajtószabadságot. Ennek bevezetéséről, a korlátozás mértékéről ki kell kérni a lakosság véleményét.

A hírre reagálva Szergej Tomilenko, a nemzeti újságíró szövetség elnöke kijelentette, óvatosan kell kezelni az ötletet, hisz még senki nem látta a törvénytervezet szövegét. Ha az valóban létezik, szakmai vitára kell bocsátani az újságírói társadalom körében. Egyelőre azonban egyáltalán nem biztos, hogy a parlament elé kerül-e ez a tervezet, és azt sem lehet megmondani, miként fog működni a Nép szolgája parlamenti frakciója.