Egyszerűbbé vált ukrán állampolgárságot kapni

Az ukrán államfő ellátta kézjegyével azt a rendelkezést, amely szerint egyszerűsített eljárással kaphatnak ukrán állampolgárságot az oroszok és az önkéntesek, írja a newsone.ua.

A rendelkezés már hatályba lépett, mivel hétfőn közzé lett téve az államfő hivatalos honlapján. Pontosan arról van szó, hogy az elnök azon külföldiek számára tette könnyebbé az állampolgárság felvételét, akik az ukrán hadsereg oldalán önkéntesként harcolnak az országért.

Ilyen jogot szereztek azok az orosz állampolgárok is, akiket üldöztetés ért a hazájukban.

Jelenleg a Miniszteri Kabinet az erre vonatkozó jogszabályok kidolgozásával foglalkozik, hogy azokat az újonnan felálló parlament elé terjeszthesse. Az elnöki ukáz tartalmazza azoknak az okiratoknak a listáját, amelyek jogalapot jelentenek az állampolgárság felvételéhez.

Volodimir Zelenszkij rendeletben utasította az Ukrán Biztonsági Szolgálatot a bevándorlási hivatalok, a Külügy Minisztérium és a konzulátusok átvilágítására.

Zelenszkij ezzel Vlagyimir Putyinnak arra a lépésére reagált, hogy az orosz elnök április 27-én rendeletben könnyítette meg az orosz állampolgárság megszerzését a Donyec-medence szakadár megszállás alatti területein élőknek – írja az MTI. Az ukrán elnök hivatala szerint Putyin ezzel a lépésével elismerte a világ előtt Oroszország agresszor és megszálló voltát, vagyis azt, hogy ténylegesen háborút visel Ukrajnával szemben, és ukrán területeket tart megszállva a Donyec-medencében. Erre válaszul július közepén az orosz elnök kiterjesztette az orosz állampolgárság könnyített megszerzésére vonatkozó rendeletének hatályát a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye összes lakosára, azaz az ukrán ellenőrzésű területeken élőkre is.

A kelet-ukrajnai szakadár területek több mint 14 ezer lakója kapott orosz állampolgárságot Rosztov megyében

A kelet-ukrajnai szakadár területek több mint 14 ezer lakója kapott orosz állampolgárságot 2014 óta Rosztov megyében – közölte hétfőn Vaszilij Golubjov, az Ukrajnával határos Rosztov megye kormányzója a Don 24 televízió műsorában. Golubjov elmondta azt is, hogy 9500-an Oroszországban telepedtek le a “honfitársak áttelepítésének programja” keretében.