Mennyire korszerű a légi közlekedés Ukrajnában?

A 24tv.ua annak járt utána, milyen biztonságban vannak azok az ukrán állampolgárok, akik nyári üdülésük helyszínére repülőgéppel utaznak.

Az ukrán légitársaságok gépeinek átlag életkora 12 és 42 év közötti. A külföldi járatokat üzemeltetők gépparkja valamelyest fiatalabb. A legnagyobb társaság a MAU, amelynek 46 repülője közül a legújabb a 2018-ban gyártott Boeing 737-800, a legkorosabb Boing 767-es pedig már elmúlt 28 éves. A géppark átlagéletkora 13 év. Ám vannak ennél kisebb és jóval korosabb repülőgépeket közlekedtető társaságok. A Bravo például négy géppel működik, amelyek legifjabb tagja is betöltötte már a 27. „életévét”. Ennél is korszerűtlenebb gépeket közlekedtet a Motor Szics. A kárpátaljai megyeszékhelyre is közlekedő járatain a 11 repülőgép legidősebbje az 53 éves Ан-12Б, de a legifjabb is elmúlt már 48 éves.

Az ukrajnai járatokat is üzemeltető külföldi légitársaságok közül a legifjabb gépparkkal a magyarországi Wizz Air büszkélkedhet. 103 gépe közül a legrégibb is csak 7 éves, a legújabbak pedig az alig kétesztendős Airbus A321-esek. Ez a társaság Kijev Zsuljani repterére, valamint Odesszába, Harkovba és Lembergbe közlekedtet járatokat.

A szakemberek között megoszlanak a vélemények a biztonság és a gépek korának összefüggése terén. A verdiktet kimondó Antonov Állami Vállalat mérnökeinek álláspontja szerint nagyon is függ a biztonság a gépek korától. Az anyagok fáradása mellett kockázatot jelent, hogy az öreg masinákon nincsenek meg azok a kényelmi feltételek és korszerű biztonsági kellékek, mint az újonnan forgalomba állítottaknál. Tehát aki biztonságban és kényelmesen akar repülni, inkább az új gépeket üzemeltető társaságokat válassza.

Forrás: