Nemzetközi büntetőbíróság elé kerülhetnek az ukrán katonák

Ha Ukrajna csatlakozik a Római Statútumhoz, az azt eredményezheti, hogy nemzetközi büntetőbíróság elé állítják a keleti régióban folyó harcokban részt vett ukrán katonákat írja a censor.net.ua.

A kételyeit a statútum aláírásával kapcsolatban Igor Lucenko parlamenti képviselő fejtette ki, aki szerint Oroszország joggal fordulhat majd a Hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz háborús bűnökkel megvádolva a terrorellenes műveletben (ATO) részt vett ukrán katonákat.

A csatlakozást Porosenko idejében meghatározatlan időre elhalasztották, amit azzal indokoltak az akkori elnök csapatában, hogy el akarják kerülni az ukrán katonák nemzetközi ítélőszék elé hurcolását. Az ukrán honatya úgy véli, mindaz, ami a Donec-medencében terror ellenes művelet néven 2014 óta zajlik, a nemzetközi jog megítélése szerint a törvények durva és szándékos megsértése, kimeríti a háborús bűnök teljes tárházát. A Nemzetközi Büntetőbíróság épp az ilyen bűnök megtorlására jött létre.

Nem kizárt, vélekedik a képviselő, hogy az új ukrán hatalom gyökeresen más politikát fog folytatni, és semmi akadálya nem lesz annak, hogy még a Római Statútumhoz való csatlakozás előtt bíróság elé állítsák a háborús bűnöket elkövetett ukrán katonákat. Ehhez csupán az kell, hogy a Miniszteri Kabinet a nemzetközi ítélőszékhez forduljon. Azt jelenleg senki nem garantálja, hogy ez nem fog megtörténni, véli a honatya.

Forrás: