Öt évig nem ellenőrzik az új ukrán helyesírást

Jövőre még nem követelik meg a diákoktól az ukrán nyelv és irodalomból kötelező külső független tesztelésen az új ukrán helyesírási szabályok ismeretét, írja a zak-kor.net.

Az oktatási tárca az elkövetkező öt évben még nem fogja ellenőrizni az idén június 4-től életbe lépett új helyesírási szabályokat a ZNO-t író fiatalok körében. Ezt Valerij Bojko, az Ukrán Tudásfelmérő Központ megbízott igazgatója jelentette be sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint,

mindaddig, míg az új helyesírás nem lesz bevált gyakorlattá a középiskolákban, az ukrán nyelv és irodalmi emelt szintű értékelésekor nem követelik meg az új szabályok ismeretét.

Ám ha egy diák mégis alkalmazza majd azokat, azt nem veszik hibának.

Mint ismeretes, 2019. május 22-én Ukrajna Miniszteri Kabinetje 437. számú rendeletével hatályon kívül helyezte az ukrán nyelv helyesírási szabályzatának legutóbbi, 1992. június 8-án jóváhagyott változatát, és előírta az új helyesírási szabályzat használatát. Publikálásától (azaz 2019. június 3-tól) ez az új szabályzat írja elő az ukrán nyelv helyesírási normáit, az új szabályzatban rögzített módon kell írni ukrán nyelven minden, a nyilvánosságnak szánt szöveget, különös tekintettel a hivatali szférában és az államigazgatásban készülő szövegekre.

A helyesírási normák tudatos és szándékos megsértése akár jogi felelősségre vonást is eredményezhet, írja elő Ukrajna 2019. április 25-én elfogadott Az ukrán mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról szóló törvénye.

Forrás: