Új bizonyítékok az orosz hadsereg részvételére az ukrajnai háborúban

Az ilovajszki katlanként elhíresült 2014-es ukrajnai csatában orosz egységek és tankok is részt vettek – kínált új bizonyítékokat egy kutatócsoport.

Műholdfelvételek és -videók sokaságával bizonyítja a Forensic Architecture londoni kutatócsoport, hogy az orosz hadsereg katonai konvojai és T-72B3 típusú tankok is részt vettek az ukrajnai háború egyik legvéresebb csatájában. Az ilovajszki csatában 2014. augusztusában megfigyelt és képekkel dokumentált páncélosok akkoriban csak az orosz hadseregben voltak rendszeresítve, és azokat csak orosz katonák működtették – irja a HVG.

Az ilovajszki katlanban az ukrán hadsereg és önkéntesek harcoltak a szeparatisták és az orosz hadsereg alakulatai ellen.

A csatában sok százan meghaltak, sok ukrán pedig akkor vesztette életét, amikor a kihirdetett tűszünet után a visszavonuló ukrán csapatokat hátba támadták.

Moszkva folyamatosan tagadja, hogy orosz reguláris erők is részt vettek a kelet-ukrajnai harcokban, holott korábban is egyértelmű bizonyítékok szóltak az orosz hazugságok ellen. Az újabb bizonyítékok kétséget kizáróan alátámaszthatják Moszkva felelősségét abban a perben, amelyet az ukrán önkéntesek jogi képviselői indítottak az Emberi Jogok Európai Bíróságán Oroszország ellen. A bizonyítékokat hétfőn csatolják az ügyhöz, és azok nyilvánosságra is kerülnek.

A harcok után a foglyul ejtett ukrán katonákat az ukrán hadseregnek adták vissza, az önkénteseket az ukrán szeparatistáknak. Az önkéntesek azt állítják, hogy megkínozták és kényszermunkára kötelezték őket. A túlélő önkéntesek úgy vélik, hogy orosz katonák fogták el őket. Az európai bíróságon folyó perben Oroszország elítélését várják, és Moszkvától követelnek kártérítést.

A Forensic Architecture először alkalmazta a mesterséges intelligencia egyik ágát, a gépi tanulást, hogy a 2500 órányi felvételt gyorsan átszűrje, és megtalálja azokat a kockákat, amelyeken feltehetően tankok láthatók. A kutatók aztán tovább vizsgálták a kiszűrt képeket, és így vált nyilvánvalóvá, hogy milyen harci eszközök láthatók azokon.

A kutatócsoport szerint a technológia segíthet abban, hogy konkrét fegyvereket és katonai eszközöket keressenek a rendelkezésre álló felvételeken, amivel rengeteg időt és online kutatást lehet megspórolni.

Forrás: