Nem fognak bírságolni a külföldi rendszám miatt!

Jó hírrel szolgál a külföldi rendszámú gépkocsik tulajdonosainak az infrastrukturális minisztérium: holnaptól mégsem fogják megbüntetni azokat, akik még nem vámteher mentesítették a gépjárművüket, közölte a bykvu.com.

A döntésről, mely szerint augusztus 22-től nem bírságolják meg a gépkocsijukat vámmentesen behozott és azt máig nem vámkezelt személyeket a tárca sajtószolgálata közölte a médiával. Augusztus 21-én tanácskozásra ültek össze a kérdésben illetékes minisztériumok vezetői, és arra a döntésre jutottak, hogy

egyelőre nem szankcionálják az engedetlenkedőket.

Ellenben létrehoznak egy szakbizottságot, amely kidolgozza az ilyen gépjárművekre, illetve a külföldről a jövőben behozandókra vonatkozó új jogszabályt. A bizottság elnökévé Vladiszlav Kriszlijt az Ukrán Belügyminisztérium központi okmányirodájának vezetőjét választották.

Azt már az elnöki hivatalban tették hozzá a hírhez, hogy ez az utolsó felmentés az érintettek számára, ami ezúttal három hónapra szól.

Ruszlan Rjabosapka, a hivatal vezetőjének helyettese emlékeztetett, hogy Volodimir Zelenszkij már benyújtott egy hasonló törvénytervezetet a parlamentbe, ám a képviselők azt nem fogadták el. A kérdésben az új képviselőtestület már az első munkanapjai egyikén dönteni fog.

A jelenlegi helyzetben különben is nehéz volna bírságolni. A rendőrség ugyanis nem rendelkezik a vámhatóság külföldi rendszámú gépkocsik vámkezeléséről szóló adatokkal. Tehát a rendőr megállíthatná az ilyen járművet, de bírságolni úgy sem tudna, ha 22-étől nem törölték volna el a büntető szankciók alkalmazását. Vagyis Ukrajnában még mindig nem tudja a bal kéz, hogy mit csinál a jobb.

Forrás: