Elképesztő trükkel verték át az ukrán lakosságot

A gyanú szerint 2016-ban és 2017-ben a szén árának meghamisításával összesen 250 milliárd forinttal többet fizettettek az áramért és a távhőért az ukránok  – írja külföldi forrásokra hivatkozva a 444.hu.

Ehhez össze kellett játszania az állam csúcsbürokratáinak és a legnagyobb ukrán energetikai cég vezetőinek, és a lakosságtól indokolatlanul beszedett pénz nagy része valószínűleg Rinat Ahmetovnak, az egyik leggazdagabb oligarchának ment.

A csalás lényege pofonegyszerű:

a helyi szenet úgy számolták el, mintha Rotterdamban vették volna.

A nyomozásból az új ukrán elnök első nagy oligarcha-ellenes hadjárata lehet.

A 2014-15-ös harcok idején Ukrajna elvesztette szénbányáinak jelentős részét, hiszen nagyon sok közülük a donyecki régióban ragadt, ami orosz támogatással elszakadt. Közben Ukrajna áramellátásának harmadát, távhőjének pedig több mint felét szénerőművek biztosítják. Ezért Ukrajna a válság elején jelentős szénimportra szorult, az odesszai kikötőbe többek között Dél-Afrikából és Ausztráliából érkeztek szénnel megpakolt hajók, amelyek rakománya jóval drágább volt, mint amennyibe a háború előtt a donyecki szén került.

Erre hivatkozva az ukrán állami energiahivatal 2016-tól új képletet vezetett be, ami alapján az erőművek elszámolhatták a szén árát, és az új árat beépítettek az áram és a távhő díjába. Az új képlet a Rotterdam+ nevet kapta.

Az új képlet alapján jelentősen emelni kellett a rezsit Ukrajnában, mert így sokkal drágábban számolták el a termelők a szén árát, mint addig.

Az ügy két legfontosabb szereplője az ukrán energetikai hivatal, amely a szén elszámolásának árát, és ez alapján a rezsit kiszámolja; illetve a legnagyobb ukrajnai energetikai vállalat, a bányák és erőművek sorát is üzemeltető DTEK, ami Rinat Ahmetov cége.

További részletek a 444.hu cikkében.

Forrás: