Ukrajnai magyar gazdák kínálják a földjeiket magyaroknak

Ukrajnában jövő évtől szabad a pálya a külföldi földvásárlók előtt, hiszen lejár a 2001 óta létező moratórium. A bábolnai agrárrendezvényen részt vevő ukrajnai magyar gazdálkodók szerint inkább magyarok vigyék a földet, mint más külföldiek – számolt be a HVG.

„Reméljük, a külföldre távozottak a jövőben magyaroknak fogják értékesíteni a földjeiket”

– idézte a HVG a magyarmezogazdasag.hu-n megjelent írásban Gazdag Sándort, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének Beregszászi Járási régiós alelnökét, aki a hétvégén megrendezett Bábolnai Gazdanapokon beszélt. Gazdag, az ungvári régió képviselőjével Kovács Árpáddal együtt beszélt a térség agrárhelyzetéről.

Az egyébként falugazdászi feladatokat is ellátó vállalkozók a régiók nem túl rózsás állapotáról számoltak be, többek között arról is, hogy sokan elvándorolnak, a mezőgazdasági termelés elaprózódott, az infrastruktúra és technológia is kívánni valót hagy maga után. Mivel januártól feloldják a földvásárlási moratóriumot, de a földforgalom szabályozása még nem született meg, attól tartanak, hogy külföldi befektetők csapnak majd le a termőterületekre, ezért vélekedtek úgy, hogy akkor inkább jöjjenek a magyarok.

Nemrég irtunk arról, hogy Ukrajna elnöke utasította a Miniszteri Kabinetet, hogy október 1-ig készítse el a mezőgazdasági földterületek forgalmáról szóló törvénytervezetet.