Mostantól ismét büntethető a törvénytelen vagyonszerzés Ukrajnában

Mint arról a korrespondent.net beszámolt, az Ukrán parlament szeptember 11-i ülésén napirendre tűzte a törvénytelen meggazdagodás büntethetőségéről szóló tervezetet. A jogszabály módosítási indítványt Volodimir Zelenszkij még az előző összetételű testülethez nyújtotta be, ám az nem volt hajlandó napirendre tűzni.

Az új testület első olvasatban elfogadta a törvénytelen meggazdagodás büntethetőségének visszaállításáról szóló jogszabályt. Az elnöki indítványt 316 képviselő támogatta.

A törvény értelmében büntetőjogi felelősségre vonással jár, ha valaki törvénytelen úton, például zsarolással vagy korrupció révén jut vagyonhoz. Az illetékes szakbizottság ezzel együtt javasolta, iktassák törvénybe az elévülési időszak módosítását és a visszamenő hatályú büntethetőséget.

A törvénytelen úton szerzett javakat a dokumentum javaslata értelmében el kell kobozni az állam javára. Módosításokat terveznek a polgári törvénykönyvben is, amely lehetővé teszi a tulajdonjog megszüntetését a megalapozatlanul nagy értékű vagyonra vonatkozóan, valamint meghatároznák, mi tekinthető megalapozatlan értéknek.