Miloš Zeman Kárpátaljáról tárgyalna Zelenszkijjel

A rubryka.com beszámolója szerint a cseh elnök Kárpátalja autonómiájáról és az itt élő ruszinokról kíván majd tárgyalni Volodimir Zelenszkijjel, ha létrejön kettejük találkozója.

Zeman azon az ünnepi rendezvényen tette ezt a kijelentést, amelyen Kárpátalja Csehországhoz csatolásának századik évfordulójára emlékeztek. A cseh elnök a rendezvényen találkozott a Kárpátaljai Ruszin Világtanács képviselőivel, akik sorában volt egyebek között az a Dmitro Szidor pravoszlav szerzetes, akit az SZBU 2012-ben szeparatizmus vádjával bíróság elé állított, és akit három év szabadságvesztésre ítéltek.

A ruszin világtanács megjelent képviselői elmondták, milyen hátrányos megkülönböztetésben, elnyomatásban és jogfosztottságban élnek a jelenleg Ukrajnához tartozó Kárpátalján.

Mihajlo Tyaszko, a világtanács alelnöke elmondta azt is, hogy Ukrajnában máig nem ismerték el külön nemzetiségnek a ruszinokat, nem tisztelik sem a nyelvüket, sem az ukrántól merőben különböző kultúrájukat. Miloš Zeman a maga részéről ígéretet tett, hogy

az ukrán elnökkel való találkozóján tárgyalásuk egyik témája lesz a ruszinok helyzete és Kárpátalja autonómiájának ügye.

Forrás: