Nem büntethetik a külföldi rendszámú autók tulajdonosait!

Az ukrán parlament újabb három hónap büntetlenséget szavazott meg azok számára, akik még nem vám tehermentesítették külföldről behozott gépjárműveiket, közli az rbc.ua.

A „ráda” szeptember 12-iki ülésén fogadta el a Volodimir Zelenszkij által 1030 számmal benyújtott törvénytervezetet. Az indítványt 284 képviselő támogatta.

Ezáltal a türelmi idő a korábbi 270 napról 360 napra módosult. A törvénytervezetet az államfő halasztást nem tűrő megjegyzéssel terjesztette a ház elé még augusztus 29-én.

Azt megelőzően augusztus 21-én az elnöki hivatal jelentette, be, hogy három hónap haladékot kapnak a vámkezeléssel késlekedők. Tehát formálisan már attól a naptól tilos volt bírságolni az érintetteket.

Kétszáz külföldi rendszámú autótulajdonost büntettek meg eddig

A vámkezeletlen külföldi rendszámú autókra vonatkozó, augusztus 22-től életbe lépett új szankciók és hatalmas bírságok alkalmazása óta több mint 200 jegyzőkönyvet állítottak ki – közölte az Ukrán Állami Fiskális Szolgálat. A sajtóközleményben kitértek arra, hogy olyan esetekben büntettek, amikor a külföldi rendszámú járművet kereskedelmi céllal használták, vagy ha az autó tíz nappal túllépte ukrajnai tartózkodásának megengedett idejét.