Új bírságok várnak a túlterhelt járművekre

A Legfelső Tanács 331 szavazattal elfogadta a túlterhelt teherjárművek bírságának növeléséről szóló törvényt, közli a korrespondent.net.

Az 1074. számú törvény értelmében a rakomány megengedett súlyának túllépéséért akár 34 ezer hrivnyás büntetés is kiszabható. Az iromány nyolc szerzője azt javasolta, a bírság összegét annak függvényében állapítsák meg, a jármű mennyivel lépi túl a megengedettet. 5-10 % esetén ez 8500, 10-20 % esetén 17000, több mint 20 %-os többlet esetén pedig 34000 hrivnya legyen.

A büntetésből befolyt pénzt, melyet az autótulajdonosnak (cégnek) vagy a jármű bejegyzett használójának kell állnia, az állami útalapnak adnák.

Külföldi rendszámú jármű esetében azt sújtja a bírság, aki behozta az országba. A fizetés esetleges elmulasztásakor az illetőt nem engedik be az országba. Az eddig érvényben volt idevágó törvény 510-680 hrivnya bírságot írt elő ezen szabálysértésért.

Idén nyáron új antirekord született a túlterhelés terén: egy Odessza megyében közlekedő teherautó 202 tonnát nyomott. Holott az ukrajnai utak maximális terhelhetősége 40 tonna.