Nem működött a parlamenti többség

Történelmi esemény játszódott le szeptember 12-én az Ukrán Legfelső Tanácsban. Első ízben fordult elő, hogy egy törvénytervezetről szóló szavazásnál nem működött az abszolút többség, közölte az rbc.ua.

A sikertelen szavazásról Ruszlan Sztefancsuk helyettes házelnök tájékoztatta a médiát. Mint elmondta a 1075 számú törvénytervezetről van szó, amely hatályon kívül helyezte volna, vagy módosításokat eszközölt volna a Szovjetunió és az USZSZK idejében született, máig hatályban lévő jogszabályokban. Az elfogadásához szükséges 226 igen azonban nem jött össze, csak 214 képviselő támogatta a tervezetet.

Ez volt az első törvénytervezet, amit az új összehívású képviselői testület elutasított.

A portál megjegyzi, hogy a félretett tervezet olyan szovjet érában született jogszabályokat küldött volna a történelem süllyesztőjébe, mint a falufejlesztés prioritásáról szóló, a rokkantak szociális védelméről szóló, a lelkiismereti szabadságot taglaló vagy a környezetvédelmet szabályozó, a lakosság jövedelmének indexálásáról szóló és egyéb fontos törvények.

A szavazást megelőzően vita kerekedett a tervezet körül, mivel sokan azzal érveltek, hogy amennyiben elfogadják a javaslatot, úgy hatályon kívül helyeződik a munka ügyi kódex. Tehát ezzel a javaslattal csak azt követően szabad foglalkozni, ha megszületik az új munka ügyi törvény. Végül ez az érvelés bizonyult döntőnek.

Forrás:

KH/RBC