Rozumkov: a képviselői munka deformálhatja a személyiséget

Dmitro Rozumkov egyik blogjában fejtette ki véleményét a saját és a parlamenti képviselők munkájáról, írja a gordonua.com.

Az ukrán parlament házelnöke szerint a képviselőség nem diagnózis, hanem felelősségteljes munka. Ám állami funkcionáriusként sokan hajlamosak gyorsan elveszíteni kapcsolatukat a valósággal, az emberekkel és közben deformálódik a személyiségük. Rozumkov szerint ez egy veszélyes vírus, amely már nem egy ukrán államfőt, miniszterelnököt, honatyát megfertőzött. A „betegség” első jele, hogy az illető elfelejti a kampány során tett ígéreteit. Majd a kór előre haladtával egyre agresszívabbá válik, nem tűr ellentmondást, folyton másokat okol a saját hibáiért, a népet tartja romlottnak, mindenkiben ellenséget lát, aki nem osztja a véleményét. A végeredmény: jobbik esetben elbukja a következő választást, vagy ami rosszabb: menekülni kénytelen.

A vírus ellen saját gyógyszere van, állítja a házelnök. Folyton azon meditál, mi a lényegük a hosszú elnevezésű és bonyolultan megfogalmazott törvénytervezeteknek? Aki nem tud azokra magyarázattal szolgálni, az maga sem érti, miről van szó. Kérdezni, tanácsot kérni a kollégáktól, a téma szakértőitől nem szégyen. Az is lehet, hogy szándékosan van agyonbonyolítva a szöveg, hogy azt véletlenül se értse meg senki.

Rozumkov szerint az ő vezetése alatt el kívánják kerülni az ilyen helyzeteket. Ha valaki a képviselők közül pártot akar váltani? Nos tegye, de a mandátumának búcsút mondhat. Az új parlamentben a Nép Szolgája képviselői nem tekintik menedékhelynek a széküket, ők metrón, autóbuszon közlekednek, az utcán a nép között járnak, beszélnek az emberekkel. Ezért is volt könnyű a számukra lemondani a mentelmi jogról. A lényeg, hogy akár az államfő, akár a házelnök vagy a képviselő minden körülmény közepette megmaradjon embernek.