Szijjártó szerint eltúlzott és hisztérikus a szlovák diplomácia reagálása

Eltúlzottnak és hisztérikusnak nevezte a pozsonyi “külügyi bürokraták” reagálását a magyar-szlovák válogatott labdarúgó mérkőzésen történtekre az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hangsúlyozta: a mérkőzést Andrej Danko szlovák parlamenti elnökkel nézte végig, aki a lefújás után “tiszteletre méltó” interjút adott, az együttműködést, a hangulatot dicsérte. A miniszter úgy vélekedett, hogy a szlovák külügyi bürokratáknak a politikai vezetőkhöz hasonlóan azon kellene dolgozniuk, hogy a közép-európai együttműködés minél hatékonyabb és szorosabb legyen.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: számára fontos a sportszerűség és az ellenfél tisztelete, majd hozzátette:

“ha én minden egyes olyan eset után behívnám a szlovák nagykövetet a külügyminisztériumba, amikor egy sporteseményen szlovák szurkolók tiszteletlenül viselkednek magyar emberekkel, sportolókkal, a magyar nemzettel szemben, akkor a szlovák nagykövet állandóan ott lenne a minisztériumban”.

Meglepő vendéggel drukkolt a VIP-páholyban Orbán Viktor a magyar-szlovák meccsen: a 444 le is fotózta, hogy Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke tűnt fel a magyar miniszterelnök oldalán.

Danko 2012-ig a magyarellenes Ján Slota helyettese volt a radikális nemzeti pártban, majd – miután az SNS sorrendben másodszor is kiszorult a parlamentből, átvette a párt elnökségét, és vissza is juttatta a parlamentbe. Danko 2013-ban azt mondta:

Ma nem a magyarok jelentik a fő problémát, hanem Brüsszel

– illetve bocsánatot is kért korábbi kijelentéseiért. A bocsánatkérések őszinteségét némileg kétségbe vonja, hogy az ő nevéhez fűződik az a törvényjavaslat, amely szerint 7000 eurós bírságot kaphatott volna az, akinek a rendezvényén egy idegen ország himnuszát éneklik. A törvényjavaslatból nem lett semmi, ami köszönhető volt a magyarok felháborodásának is, hiszen a Felvidéken gyakori volt, hogy énekelték a magyar himnuszt bizonyos csapatok meccsein.

Forrás:

MTI/KH