Shiitake gombatermesztés Kárpátalján

Az ungvári Nature Green startup vállalat gyümölcstermesztésre, valamint – közvetlenül a magyar határ melletti hegyi lejtőkön kialakított telepein – egzotikus gombák, elsősorban shiitake termesztésére szakosodott, de foglalkozik Pom Pom és Shimeji gombával is – írja a freshplaza.com angol nyelvű hírportálra hivatkozva az agroinform.hu.

A gombatermesztő szakemberek speciális szakismeretekkel rendelkeznek, és a termesztéshez kizárólag friss forrásvizet és bioanyagokat használnak. A cég kapacitása jelenleg havonta több mint 200 tonna első osztályú shiitake gomba előállítására elegendő, amelyet Ukrajnában és külföldi piacokon értékesítenek.

Mint ismeretes, a Japánban és Kínában évszázadok óta termesztett shiitake gomba – magas tápértéke és egészségmegőrző (tumorgátló és vérkeringési zavarokat enyhítő) hatása miatt – világszerte keresett és magas áron megfizetett termék.

A Nature Green egyik fő célja ennek kihasználása, valamint munkaalkalmak teremtése a helyi, főleg vidéki lakosság számára, illetve a különleges tápértékű shiitake gombából készült termékek előnyeinek megismertetése.

Forrás: