Súlyos szankciókat jelentett be Trump Irán ellen

A legmagasabb szintű szankciókkal sújtja az USA Irán központi bankját. Ezek lesznek a legdurvább korlátozások, amikkel valaha ország szembesült.

A legmagasabb szintű szankciókkal sújtja az USA Irán központi bankját – jelentette be Donald Trump pénteken a Fehér Házban. A CNBC beszámolója szerint Steve Mnuchin pénzügyminiszter úgy fogalmazott, ezek lesznek a legdurvább korlátozások, amikkel valaha ország szembesült, minden forrástól elvágják Iránt.

Szombaton Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter úgy reagált az amerikai bejelentésre: az új szankciók elfogadhatatlanok és veszélyesek, ugyanis az USA ezekkel arra tesz kísérletet, hogy akadályozza az iráni nép hozzáférését az alapvető élelmiszerekhez és gyógyszerekhez. Azt is mondta, ez a lépés csak az amerikai elkeseredettség újabb bizonyítéka. “Mikor újra és újra ugyanazt az intézményt próbálják szankcionálni, az azt jelenti, hogy kudarcot mondtak a kísérleteik Irán térdre kényszerítésére” – közölte.

Az új szankciók a korábbinál is nagyobb mértékben céllozzák az iráni központi bank korlátozását, illetve bekerül a büntetett körbe az eddig szabadon gazdálkodó iráni szuverén tőkealap és egy cég is, amelynek segítségével az amerikaiak szerint az iráni vezetés hadászati eszközök vásárlását próbálta rejtegetni.

Forrás:

index