Sztrájkot tartanak a közalkalmazottak Magyarországon

A Jobbik Magyarországért Mozgalom már a köztisztviselők napján is bérrendezést és XXI. századi európai munkafeltételeket követelt a magyar köztisztviselőknek – áll Potocskáné Kőrösi Anita, az ellenzéki párt frakcióigazgatójának közleményében.

A képviselőnő szerint a helyzet július 1-je óta semmit sem javult, sőt:

“Továbbra is arról hallani, hogy vidéki kormányhivatali dolgozókat rendelnek fel munkavégzésre Budapestre egyik napról a másikra, akkora a munkaerőhiány a fővárosi kormányhivatalokban. Emiatt a vidéki köztisztviselők körében nagy a felháborodás.”

Potocskáné kiemelte, hogy a kormányhivatalok tagadják az egyre súlyosbodó létszámhiányt, a fideszes propagandasajtó pedig nem számol be a problémákról, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szerint viszont

országos szinten több mint 4000 dolgozó hiányzik a járási és megyei kormányhivatalokból.

Hozzátette: március 1-jétől a minisztériumok és háttérintézményeik dolgozói mellett a kormányhivatalok köztisztviselőit is a megemelt munkaidővel és munkaterhekkel, de az alapszabadságok csökkenésével járó kormányzati szolgálati jogviszonyba sorolták át.

Közalkalmazotti bértábla 2019

A kormány nevében tárgyalók az ígéretek teljesítéséhez határidőket is szabtak: április 30-át és június 30-át. Mivel azonban sem az ígéreteket, sem a határidőket nem tartották be, a szakszervezetek úgy döntöttek:

megtartják a márciusban felfüggesztett sztrájkot.

“A Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatja az október 10-re tervezett munkabeszüntetésüket, harcukat a XXI. századi, európai bérekért és munkakörülményekért” – zárul Potocskáné Kőrösi Anita közleménye.

Forrás:

Alfahír