Több mint kétmillió vadállat pusztult el a bolíviai erdőtüzekben

LA PAZ | A bolíviai erdő- és bozóttüzekben a becslések szerint már több mint kétmillió vadállat pusztult el, közöttük jaguárok, pumák, lámák és ocelotok is – mondta el Sandra Quiroga, a Santa Cruz-i Egyetem professzora.

Kisebb állatok, például sörényes hangyászok, borzok, gyíkok, tapírok és rágcsálók is elpusztultak az ország keleti részén lévő Chiquitania szavannarégióban.

“Beszéltünk chiquitaniai biológusokkal és elbeszéléseik alapján úgy becsüljük, hogy több mint 2,3 millió állat pusztult el a különböző természetvédelmi területeken”

– mondta Quiroga.

A helyi sajtóban megjelent felvételeken elszenesedett állati tetemek láthatóak a parázsló erdőkben és a lángok elől menekülő madarak.

A lángok teljesen elpusztították a keleti Santa Cruz régióban lévő Tucavaca rezervátum több mint száz hektáros őserdejét.

“Az erdő teljesen elszenesedett, a károk visszafordíthatatlanok”

– mondta Quiroga.

A bozót- és erdőtüzek miatt Bolíviában augusztus óta már több mint négymillió hektárnyi erdős és füves terület égett le a természetvédők szerint. Az aktivisták a La Paz-i kormányt okolják a tüzek miatt.

A kormány törvényekkel támogatja a mezőgazdasági célú erdő- és mezőégetést. Nemrég engedélyezte a földművelőknek, hogy a szokásos öt hektár helyett 20 hektárnyi területet égessenek fel. Megfigyelők abból indulnak ki, hogy ez több ezernyi tűzhöz vezetett. A kormány szerint ellenben a száraz időjárás és az erős szelek felelősek a tüzekért.

Forrás:
MTI

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<