Öt fő feladat vár az ukrán közoktatásra

Olekszij Honcsaruk miniszterelnök ismertette azokat a prioritásokat, amelyeket az ukrán kormány előírt az Oktatási és Tudományos Minisztérium számára, közölte a pedpresa.ua.

Az ukrán kormányfő által ismertetett program öt fő elemből áll, amelyekhez kell igazodnia a jövőben az ukrajnai közoktatásnak. Az első a minőségi óvodai képzéshez való hozzáférést írja elő valamennyi három és hatéves kor közötti kisgyermek számára.

A második pont értelmében az iskola végzősei megalapozott, a modern világ dolgaiban való eligazodást biztosító tudással kell, hogy rendelkezzenek. Az irányvonal harmadik fő eleme, hogy az iskolapadból kikerülő fiatalnak bőséges pályaválasztási lehetősége legyen, olyan szakképesítésre tehessen szert, amivel érvényesülni tud a munkaerő piacán. Ez akkor tekinthető majd eredményesnek, ha a végzősök legalább 45 százaléka részesül szakképzésben. A negyedik fő követelmény, hogy az egyetemekről, főiskolákról kikerülő frissdiplomás pályakezdők a munkaerő piacán versenyképes tudással rendelkezzenek. Ugyanakkor a diplomás munkavállalók bérének jelentősen nagyobbnak kell lennie, mint a felsőfokú végzettség nélküliekének.

Az oktatási prioritások ötödik pontja értelmében az ukrajnai tudományos életbe bekapcsolódók olyan tudásszinttel rendelkezzenek, amivel bekapcsolódhatnak a nemzetközi tudományos közegbe.

A kormány tájékoztatója szerint a szaktárcánál hamarosan kidolgozzák azt a részletes cselekvési tervet, amely lehetővé teszi a felsorolt célok elérését.