Újra reformálják az ügyészséget Ukrajnában

Az ukrán parlament második olvasatban elfogadta azt az elnöki indítványt, amely értelmében újra kezdik az ügyészség átalakítását, közli a segodnya.ua.

Az új követelményrendszer értelmében csak olyan valaki lehet az ország főügyésze, aki megfelelő jogász képzettséggel rendelkezik. Mint köztudott Jurij Lucenko előző főügyésznek nem volt jogi végzettsége. Továbbá a főügyészi posztra pályázónak legalább tíz év szakmai gyakorlattal is rendelkeznie kell.

Az újításokról Szerhij Ionusasz a parlament jogvédelemmel foglalkozó bizottságának alelnöke tájékoztatta a médiát. Elmondása szerint kibővítették a főügyész hatáskörét, ami lehetővé teszi számára beosztottjai munkavégzésének minősítését, szabályozhatja a terhelésüket. A reformfolyamat másik fontos eleme az ügyészi szervek létszámleépítése. Ez azzal jár, hogy a jelenlegi 15 ezerről tíz-tizenegy ezerre csökkentik az ügyészek számát. Ez utóbbi általános nemtetszést váltott ki szakmai körökben. Az ügyészek azzal érvelnek, hogy amennyiben megtörténik a leépítés, akkor nem lesz kinek a vádat képviselni a büntető eljárások során.

A reform fő célja, áll a tájékoztatóban, hogy olyanná formálják a szervet, amelynél gyorsabbá válik az ügyintézés és a jog nagyobb védelmet biztosítson a sértettek számára.