Szemet szúrt a választási bizottságnak, hogy Záhonyban 9-10 ember él papíron a házakban

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) szerint a “rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik”, hogy Záhonyban a lakóházakba sok ember van bejelentve – idézi az Index a vonatkozó határozatot, amelyet az MSZP küldött el a portálnak. A párt közölte azt is: feljelentést tesznek okirat-hamisítás megalapozott gyanújával.

Az ügy egy helyi magánszemély nyomán indult, aki előbb panaszt tett a záhonyi helyi választási bizottságnál, de azt elutasították, az MSZP ezért fellebbezett. A másodfokon eljáró területi bizottság azonban felülbírálta az előző döntést, és részben helyt adott a panasznak.

A beadványban azt kifogásolták, hogy több olyan lakóház is van a településen a szavazóköri névjegyzék alapján, amelyeknél a lakók száma összeegyeztethetetlen az ingatlan befogadóképességével. A dokumentumban példaként említik az Európa tér 2. fsz. 2.-t, melyben 10-en laknak, de ilyen a Jókai út 5. fsz. 3. is, ahol kilencen élnek.

A beadványozó jelezte ezt helyi választási bizottságnál, ugyanis szerinte itt életvitelszerűen nem élhetnek ennyien, így ez sérti a választási eljárásról szóló törvényt. A helyi választási bizottság azonban elutasította a panaszt, arra hivatkozva, hogy a beadványozó nem csatolt bizonyítékokat.

A területi választási bizottság viszont úgy találta, hogy elsőfokon is érdemi döntést kellett volna hozni, egyben megállapították: a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik, hogy egy címre ennyien vannak bejelentve. Mivel az elkövetők személyét nem lehetett megállapítani, így eltiltani sem tudtak senkit a jogsértéstől – közölték, hozzátéve, hogy a bizottság nem tesz feljelentést.

MSZP közleményében “tömeges választási csalás előkészületéről” ír, a szabolcsi térségben szerintük romos, elhagyatott ingatlanokba csoportosan jelentenek be ismeretlen, a településen soha nem látott embereket, hogy a helyi választásokon a kormánypárti jelöltre szavazzanak.

Forrás:

index