Megszólaltak a vámosok a csapi határblokádról

Az emberek fittyet hánynak az ukrán törvényekre, a Vámkódexben lefektetett szabályokra és ezért demonstrálnak – reagált a csapi határállomáson történt blokádokra a Kárpátalja megye vámhivatala.

A közlemény szerint az egész konfliktust az átutazó állampolgárok provokálták azzal, hogy

nem tettek eleget a határon eljáró vámosok törvényes kéréseinek, ami az országba behozott árucikkek deklarálására (vámnyilatkozat) és az eljáráshoz szükséges bemutatására vonatkozott.

A vámosok állítása szerint a balhét azok generálták, akik 500 euró maximális értéket és 50 kilogramm súlyt meg nem haladó mennyiségben szerettek volna árút behozni.

Ugyanis szabályok értelmében ezzel a kiskapuval csak háromnaponta hozhat be árut az ukrán állampolgár úgy, hogy a belépést megelőzően az érintett legkevesebb 24 órát külföldön tartózkodott. De ezt nem tartják be.

A vámhivatal munkatársai érezhetően bekeményítettek az ellenőrzések tekintetében, ami nem tetszik azoknak, akik az elmúlt években az árubehozatalból éltek, ráadásul tették mindezt úgy, hogy kemény kenőpénzeket fizettek a most velük szívózó vámosoknak.