Amazóniai őslakosokkal ültetett fát a Vatikánban Ferenc pápa

Az Amazonas vidékén élő őslakos törzsek képviselőivel ültetett el jelképesen egy fát a vatikáni kertekben pénteken Ferenc pápa.

Két nappal az Amazóniának szentelt szinódus megnyitása előtt a pápa részt vett egy Assisi olasz városból érkezett tölgyfacsemete elültetésének hosszas ceremóniáján, amelyet a ferences rend megalapítója, Assisi Szent Ferenc napján tartottak.

Assisi Szent Ferenc után vette fel az argentin Jorge Bergoglio a Ferenc nevet. Az assisi szentet, A teremtmények énekének (Naphimnusz) szerzőjét, amelyben a Napfivér, a Holdnővér és a Földanya megteremtéséért mond köszönetet az Úrnak, a modern környezetvédelem atyjának is tekintik.

Az állatok és a természet eme barátjának költeménye refrénjének kezdő szavait “Laudeato si” (Áldott légy) választotta Ferenc pápa 2015-ben, a párizsi klímaegyezmény aláírásának évében kiadott, környezetvédelemre és szociális kérdésekre összpontosító enciklikája címéül.

A pénteki szertartással arról is megemlékeztek, hogy 40 éve (november 29-én) tette II. János Pál pápa Szent Ferencet a környezetvédők védőszentjévé.

Pénteken az amazóniai őslakos törzsek képviselői tarka viseletben, többen tollakkal díszített fejfedőkkel táncoltak a vatikáni kertek pázsitján a ragyogó napsütésben, többször a földre hajolva, hogy megöleljék a földet. Ferenc pápának nyakékeket és faszobrokat ajándékoztak.

A vasárnap misével kezdődő szinóduson másnap kezdődik meg a vita egy 80 oldalas munkadokumentumról, amelyet egyebek mellett amazóniai törzsekkel folytatott konzultációk alapján állítottak össze.

Forrás:
MTI