Medvegyev: Moszkva megtalálja a módját, hogy segítsen olajat szerezni Kubának

Oroszország meg fogja találni a módját annak, hogy segítsen Kubának biztosítani a kőolaj- és kőolajtermék-ellátást – jelentette ki szombaton Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök egy interjúban.

Medvegyev ígéretet tett a kubai energiaágazat fejlesztésének elősegítésére a szigetországban a héten tett látogatása során, ám nem jelentett be semmilyen rövid távú intézkedést, amely a szigorúbb amerikai szankciók miatt kialakult kubai üzemanyaghiányon segítene.

A Reuters hírügynökség megjegyzi: bár a venezuelai olajszállítmányok jelentettek némi segítséget, két legközelebbi szövetségesének támogatása aligha oldja meg Kuba égető üzemanyag-problémáját, amely miatt a kormány kiterjesztette az elmúlt hónapban bevezetett számos energiatakarékossági intézkedést.

A kérdésre, lehetséges-e, hogy orosz hajók nyújtsanak kíséretet a Kubába tartó olajszállító tartályhajóknak, Medvegyev a Rosszija-1 orosz állami televíziós csatornának azt mondta: „azt hiszem, hogy találunk más módot arra, hogy segítsünk Kubának kőolajat és kőolajtermékeket szerezni”.

„Ma megvitattuk ezt, és megállapodtunk abban, hogy munkatervet dolgozunk ki a kubai energiaellátáshoz, szem előtt tartva a hagyományos energiaforrásokat, a szénhidrogéneket, és esetleg más, rendelkezésre álló lehetőségeket”

– tette hozzá.

Havanna szeptember 11-én jelentette be, hogy nincs elegendő finomított üzemanyaga a hónap hátralévő részére az amerikai szankciók miatt. Az Egyesült Államok ugyanis nemrég súlyosbított a Kubával szembeni, hat évtizede érvényben tartott kereskedelmi és pénzügyi embargóján újabb intézkedésekkel, köztük olyannal, amelynek értelmében Washington megbünteti azokat a hajózási társaságokat, amelyek kőolajat szállítanak a szigetországba.

Az Egyesült Államok arra hivatkozva fokozta a Kubára nehezedő nyomást, hogy a szigetország politikai és katonai támogatást nyújt Nicolás Maduro venezuelai elnök rendszerének, amely egyébként szintén Moszkva pártfogását élvezi.

A szigetország üzemanyag-problémáit súlyosbítja, hogy a venezuelai válság következtében drasztikusan csökkent a Kubának, legnagyobb regionális szövetségesének szánt venezuelai olajszállítmányok száma.

Kuba olajtermelése a becslések szerint szükségleteinek körülbelül 40 százalékára elég. A maradékot szinte teljes egészében Venezuela elégítette ki egy megállapodás keretében, amelynek értelmében Kuba cserébe orvosi szolgáltatásokkal segítette Venezuelát.

Medvegyev elmondása szerint Oroszország és Kuba megállapodást írt alá a kubai vasúti rendszer felújításáról, és megvitatták orosz repülőgépek eladását Kubának. Az orosz kormányfő hozzátette: Oroszország, a világ legnagyobb búzaexportőre szükség esetén búzával is elláthatja Kubát.

Forrás:
MTI