Elfogadták az ukrán „ötéves tervet”

Az ötéves terv előkészületeire egy évet kaptak a miniszterek. A terjedelmes, 80 oldalas tervezet első és legfontosabb pontja a GDP 40 százalékos növelését irányozza elő, ami pénzben kifejezve meghaladná a négytrilliárd hrivnyát. Az idei növekedést 3 százalékra tornázzák fel az év végére.

Az öt évre szóló projekt előirányozza

24 ezer kilométernyi közút elfogadható minőségűre való javítását, 5 ezer kilométernyi vasútvonal korszerűsítését, 10 intercity járat forgalomba állítását és három nagyváros pályaudvarainak átépítését.

A közeli tervek szerint

  • átalakítják az iskolarendszert, 2020-ban ukrán nyelvű oktatásra tér át valamennyi orosz tannyelvű iskola, az újonnan alakuló kistérségi közösségekben központi tanintézményeket hoznak létre, ahová iskolabuszokkal fuvarozzák majd a községekből a tanulókat, és a tanintézményekben csakis belső illemhelyek, mosdók lehetnek.
  • Átalakítják a szükségnek megfelelően az állami rezsitámogatás szisztémáját is. A rezsi nem haladhatja meg a család jövedelmének 15 százalékát. Jelenleg minden negyedik ukrajnai családnak adósságai vannak, amelyek teljes összege meghaladja az 50 milliárd hrivnyát. A családok ugyanis képtelenek kigazdálkodni a szolgáltatások ellenértékét.
  • Változtatásokat terveznek az egészségügyben is. E szerint 2025-re a lakosság 95 százalékának meg kell kapnia minden szükséges védőoltást. Az orvosok térítésmentesen kötelesek ellátni az infarktust és agyvérzést szenvedőket valamint ingyenes lesz a szülészeteken a kismamák ellátása. A családorvos nem lakhat 7 kilométerrel messzebb a pácienseitől, az elsősegélynek legfeljebb 10 perc alatt kell majd megérkeznie a beteghez. Tervezik továbbá a szervátültetések rendszerének bevezetését is.
  • Az öt év során módosul a nyugellátás rendszere is. A minimális nyugdíj nem lehet majd kevesebb a mindenkori létminimumnál, ami jelenleg 1936 hrivnya, de decembertől 2027 hrivnyára módosul.

    Ugyanakkor emelik a minimálbér összegét is, mégpedig 4173 hrivnyára.

Forrás:

KH/TSN