Megnő az amerikai katonai jelenlét Görögországban

Védelmi együttműködési megállapodást írt alá szombaton Athénban Mike Pompeo amerikai és Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter, ami jelentősen megnöveli az amerikai katonai jelenlétet Görögországban.

Az egyezmény növeli az amerikai erők jelenlétét a Kréta szigetén található Szúda légi és haditengerészeti támaszpontján, a közép-görögországi Lárisza és Sztefanovíkio légibázisain, valamint a Törökországgal közös határ közelében található, északkelet-görögországi Alexandrúpoli kikötőjében.

“Országaink mindig is szövetségesek voltak. A két ország történetében most a legjobbak a kétoldalú kapcsolatok. A védelmi ágazaton kívül érdekünkben áll egy szövetség Görögországgal az energiaügyi kérdésekben is” – mondta Pompeo.

Déndiasz kijelentette, hogy Görögország “a stabilitás pillére egy olyan régióban, ahol a nemzetközi jog megsértése komoly problémákat jelent”. A görög tárcavezető egyúttal elítélte a Törökország által Ciprus partjai mellett megkezdett “illegális” próbafúrásokat. “Tudatában vagyunk a veszélyeknek, ismerjük a tevékenységet, és mindent megteszünk, hogy elkerüljük a katonai eszkalációt, és hogy egy mindenki számára elfogadható megállapodást érjünk el. Nem engedhetjük meg Törökországnak, hogy illegális próbafúrásokat végezzen” – mondta ezzel kapcsolatban az amerikai külügyminiszter.

A ciprusi kormány korábban nemzetközi cégeket bízott meg azzal, hogy végezzenek próbafúrásokat a szigettől délre. A sziget északi részén katonai ellenőrzést fenntartó Törökország tiltakozott ez ellen a szerinte “egyoldalú” kezdeményezés ellen, és a közelmúltban földtani méréseket, valamint próbafúrásokat végző hajókat küldött Ciprus közelébe az Észak-ciprusi Török Köztársaság engedélyével. Az Európai Unió július közepén enyhébb szankciókat vezetett be Ankara ellen a Brüsszel szerint illegális török próbafúrások miatt. A büntetőintézkedéseket Ankara nem ismerte el.

Az amerikai és görög külügyminiszter nyilatkozataival párhuzamosan a görög kommunista párthoz és egyéb csoportokhoz köthető emberek ezrei tüntettek a megállapodás ellen a parlamenttel szemben. A tüntetés végén rohamrendőrök csaptak össze kommunista tiltakozókkal, akik vörös festékkel dobálták meg Harry Truman néhai amerikai elnök szobrát. “A megállapodás aláírása nagyobb bizonytalanságot jelent a görög nép számára, nagyobb instabilitást jelent a régióban, és még inkább bevonja az országot az imperialista háborúkba” – vélekedett Dimítrisz Kucúmpasz, a görög kommunista párt főtitkára.

Forrás:
MTI