Az Egyesült Államok nem fogja megvédeni a kurdokat Szíriában

Az amerikai katonák nem fogják megvédeni a kurdokat Északkelet-Szíriában a török támadásoktól – erről tájékoztatta az Egyesült Államok az általa támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres koalíciót egy amerikai tisztségviselő elmondása szerint.

A Reuters hírügynökség hétfőn úgy értesült az amerikai forrástól, hogy az Egyesült Államok már ki is vonta katonáit két megfigyelőállomásról – Tel Abjadnál és Rasz al-Ajnnál – a török-szíriai határon.

A washingtoni Fehér Ház szóvivője vasárnap esti közleményében tudatta: nem támogatják és nem bonyolódnak bele a várható török hadműveletekbe Észak-Szíriában.

“Mivel az Iszlám Állam +kalifátusát+ már legyőzték, az Egyesült Államok hadereje a közvetlen térségben többé már nem lesz jelen”

– fogalmazott az elnöki hivatal közleménye, amelyet azután adtak ki, hogy Donald Trump amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon egyeztetett a szíriai konfliktusról.

Törökország régóta szorgalmazza, hogy – török ellenőrzés alatt – alakítsanak ki egy 32 kilométeres biztonsági zónát a határ mentén, ahonnan kiszoríthatják az SDF szövetség legfőbb erejét adó YPG kurd milíciát, amelyet Ankara terrorszervezetnek tekint. Az Egyesült Államok azonban támogatta az YPG erőit az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni küzdelemben, és a török-szíriai határ mentén olyan biztonsági mechanizmus kialakításán dolgozott, amely kielégítené Törökország biztonsági igényeit, de nem jelentene fenyegetést a kurd fegyveres erőkre.

Az SDF hétfőn azzal vádolta meg Washingtont, hogy cserbenhagyta egy olyan szövetségesét, amely élen járt az Iszlám Állam szíriai felszámolásában. A kurd fegyveres szövetség arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok kivonulásának a török-szíriai határról óriási negatív következménye lehet a dzsihadisták elleni harcra nézve. Musztafa Bali, az SDF egyik tisztségviselője közleményében úgy fogalmazott, hogy az amerikai csapatok távozásával a térség háborús területté fog válni.

A Fehér Ház közleménye szerint átadják a felelősséget Törökországnak azokért az elmúlt két évben foglyul ejtett dzsihadistákért, akiket jelenleg az SDF ellenőrzése alatt álló területen tartanak fogva. A Pentagon minapi közlése szerint több mint 11 ezer szélsőségest tartanak fogva 30 fogdában azon a területen.

Panosz Mumcisz, az ENSZ szíriai humanitárius koordinátora újságíróknak arról beszélt, hogy a világszervezet a legrosszabbakra készül, mert a biztonsági övezetekkel kapcsolatos tapasztalatok nem éppen pozítívak. Az ENSZ ezért előkészületeket tesz arra, hogy a török hadműveletek megindítása után hogyan tudnak majd segélyeket eljuttatni a rászorulóknak Északkelet-Szíriában.

Forrás:
MTI