Felrobbantották a dzsihadista lázadók egyik harci drón gyártó barlangját

A szíriai hadsereg tűzszerészei felrobbantottak az északnyugati Idlíb tartományban egy hatalmas barlangot, ahol a dzsihadista lázadók rejtőzködtek, lőszereiket tárolták, és működtettek egy műhelyt, amelyben harci drónokat gyártottak.

Imád Haszán, a tűzszerészegységek parancsnoka újságíróknak elmondta kedden, hogy a szóban forgó térségben, Idlíb tartomány déli részén nagyon sok olyan barlangot találtak, amelyeket a Hajat Tahrír as-Sám (korábban: an-Nuszra Front) nevű iszlamista ernyőszervezet használt. A felrobbantott barlang 150 méter hosszú volt, számos alagúttal és elágazással, ezért megbecsülni is nehéz, hogy hány terrorista bujkálhatott benne. A dzsihadisták harci drónokat is gyártottak ott. Sok amerikai, illetve más NATO-tagországbeli fegyvert találtak benne.

Az iszlamisták szemlátomást jól berendezkedtek, ami sok időt vehetett igénybe. Haszan szerint a barlangban sok aknára bukkantak, és jobbnak látták, ha felrobbantják ezeket, nem látnak hozzá az aknamentesítéshez.

Az idlíbi mészkőbarlangoknak gyakran szerteágazó járatrendszerük van, a felkelők szellőztetéssel és önálló áramszolgáltatással látták el őket. Bennük rejtőzködtek, tervezték hadműveleteiket, tartották fogva foglyaikat, és oda menekültek a tüzérségi támadások elől. A kormányerők offenzívája elől menekülve aláaknázták, majd elhagyták a barlangokat.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és az al-Kaida terrorhálózathoz közel álló Haját Tahrír as-Sám tartja uralma alatt. A szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges orosz csapatok április végén offenzívát indítottak a középnyugat-szíriai Hama és északnyugat-szíriai Idlíb tartományban.

Forrás:
MTI

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!