Kárpátalja kormányzója egyetért a donbászi-terület különleges státuszával

Mint arról korábban írtunk, Kárpátalja kormányzója kedden sajtótájékoztatót tartott, melyen kifejtette a Steinmeier-formulával kapcsolatban, írja az ua.reporter.

A megyei közigazgatás elnöke, a várakozásoknak megfelelően teljes egészében egyetért a kelet-ukrajnai helyzet rendezésére életre hívott tervezettel kapcsolatban. Sajtótájékoztatóján gyakorlatilag megismételte a Volodimir Zelenszkij által adott magyarázatot. Többek között kifejtette,

nem történt semmiféle árulás, az elnök, ahogyan az ukrajnai lakosság is, a háború befejezésére és az elszakított területek visszaszerzését szeretné.

Ám jelenleg csupán egyetlen olyan platform létezik, ahol ezekről a kérdésekről a legmagasabb szinten lehet beszélni, ez pedig a normandiai formátum. Ám erre a találkozóra nem kerülhetne sor egyhamar, ha nincs a Steinmeier-formula, amitől nem kell megijedni.

Ugyanis nem azt jelenti, hogy Ukrajna elismeri a Krím annektálását és megtagadja Donbászt, nem rendelkezik arról, hogy már holnap választásokat írnak ki a Donbászon.

Csupán egy dolgot mond ki, hogy mikortól lép hatályba a Donbász úgynevezett különleges státusáról szóló törvény.

A formula elfogadása megosztotta az ukrán közvéleményt, az elmúlt napokban a főváros mellett több megyében, többek között Ungváron is tüntetést rendeztek, a demonstrálók szerint kapitulációt jelentő Steinmeier-terv ellen.