A szárazföldön is megindította a török hadsereg a támadást Szíriában

Recep Tayyip Erdogan török elnök megerősítette, hogy megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport és az Iszlám Állam ellen.

A török hadsereg egy ötezer fős kommandós egységet küldött a határra. A török katonai beavatkozás első célkitűzése az, hogy ellenőrzése alá vonja a délkelet-törökországi Akcakaléval szemben található Tell-Abjad, valamint 120 kilométerrel keletebbre, a Ceylanpinarral szemben fekvő Rász-el-Ain városát – írja az MTI.

A CNN úgy értesült, hogy a török gépek légi csapást hajtottak végre Tal Abjad környékén. A felvételeken azt lehet látni, hogy sűrű fekete füst borítja a környéket.

SZERDA ESTE MÁR ÖSSZECSAPTAK A KURD FEGYVERESEK ÉS A TÖRÖK HADSEREG ALAKULATAI A SZÍRIAI HATÁRON AZ SDF SZERINT.

A kurd fegyveres szervezet szerint a török légicsapásokban eddig három fegyveresük és öt civil vesztette életét, valamint tucatnyian megsebesültek.

Közben az Európai Unió felszólította Törökországot, hogy hagyjon fel az offenzívával. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöke, Jerry Matthews Matjila, a Dél-afrikai Köztársaság ENSZ-nagykövete felszólította szerdán Törökországot, hogy kímélje meg a polgári személyeket és tanúsítsa a legnagyobb önuralmat a szíriai katonai műveletei során.

“Rossz ötletnek” nevezte a Szíriában indított török támadást az amerikai elnök a Fehér Ház által szerda délután kiadott közleményben, mely szerint az Egyesült Államok nem támogatja az offenzívát. Az amerikai elnök felszólította Törökországot, hogy tartsa tiszteletben és óvja meg a vallási kisebbségek tagjait.

“Az Egyesült Államok nem támogatja ezt a támadást, és világossá tette Törökország számára, hogy ez a hadművelet rossz ötlet”

– mondta az amerikai elnök.

Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója kedden több helyen is azt írta, hogy a török hadsereg a vele szövetséges szíriai lázadókkal együtt hamarosan bevonul Szíriába. Hírügynökségek arról adtak hírt szerdán, hogy Északnyugat-Szíriában tevékenykedő lázadók buszkonvojai érkeztek a határ menti törökországi településekre, hogy felkészüljenek a török erőkkel együtt indítandó invázióra.

Törökország Északkelet-Szíriában, az Eufrátesz folyótól keletre akarja végrehajtani hadműveletet a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd fegyveres koalíció ellen. A szervezet 480 kilométer hosszan tartja fennhatósága alatt a határ szíriai oldalát. Az YPG alkotja a gerincét az SDF-nek, ami az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcban.

Forrás:
MTI , Fotó: Bulent Kilic / AFP