Megnyitották a csernobili atomerőmű négyes reaktorblokkját – FOTÓK

A látogatók sisakban, gázálarcban és sugárzás elleni védőfelszerelésben tekinthetik meg az ukrajnai Csernobilben található négyes reaktorblokk irányítószobáját, mely az emberiség történelmének legnagyobb nukleáris katasztrófájához vezető robbanás kiindulópontja volt.

2019. szeptember 25-i kép egy belépést tiltó tábláról az egykori szovjet Duga rakétavédelmi radarrendszerrel felszerelt katonai támaszpont egyik kapuján az elnéptelenedett észak-ukrajnai Csernobil város közelében.

A radarrendszer a csernobili atomkatasztrófa napjáig, 1986. április 26-ig működött.

Az 1986. április 26-án bekövetkezett robbanás előtt a csernobili atomerőmű négyes reaktorának irányítószobájában elvégzett biztonsági vizsgálat részeként leállították a reaktor hűtőszivattyúit, ami végül a folyamat során elkövetett hibák miatt katasztrófához vezetett, melyben legalább 28 ember vesztette közvetlenül életét.

Az egykori szovjet Duga rakétavédelmi radarrendszer, az elnéptelenedett észak-ukrajnai Csernobil város közelében.

Az újra megnyitott, 36.000 tonnás védőburok alatt található helységet a 21 új turistaútvonal részeként fedték fel. Az irányítószobában megtekinthetők az eredeti képernyők és panelgombok is, de a látogatók csupán néhány percig tartózkodhatnak bent a sugártúlterhelés miatt.

A becslések szerint a helyiség sugárzási szintje a normál érték negyvenszerese, így a bátrabb látogatók sisakban, gázálarcban és sugárzás elleni védőfelszerelésben tekinthetik meg.

A 2019. szeptember 25-i képen a csernobili atomerőművet látogatják a sajtó munkatársai.

Forrás:
MTI , Fotók: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko