Zelenszkij: Ukrajnában nem virágzik a korrupció

Az ukrán elnök csütörtöki közlése szerint közelmúltbeli New York-i megbeszélésükön megkérte Trumpot, hogy a Fehér Ház változtasson retorikáján, és ne beszéljen úgy Ukrajnáról, mint olyan országról, ahol virágzik a korrupció.

Zelenszkij azt mondta, hogy a telefonbeszélgetésük alatt elhangzottakat a tolmácsok nem pontosan fordították. Mint kifejtette, akkor azt mondta, hogy az új főügyész, Ruszlan Rjabosapka egy száz százalékban becsületes ember.

“Valóban mondtam, hogy az én emberem, de ez alatt azt értettem, az én csapatomé, és nem a régi főügyészé. Egy új ember, aki száz százalékig becsületes”

– mondta. Hozzátette: mindössze azt javasolta Trumpnak, hogy a két ország főügyészei találkozzanak, és közösen döntsék el, milyen vizsgálatokban működjenek együtt, s nemcsak a Biden-ügyről, hanem sok másról is szó volt.
Úgy vélte:

az ukrán rendvédelmi szerveknek ki kell vizsgálniuk, hogy történt-e az előző kijevi vezetés ideje alatt, 2016-ban ukrán beavatkozás az amerikai elnökválasztásba.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy eddig az Egyesült Államok semmilyen erre vonatkozó bizonyítékot nem adott át Ukrajnának.

Kijelentette, hogy nem kívánja nyilvánosságra hozni egy politikai vezetővel folytatott telefonbeszélgetését sem, beleértve Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Utóbbival kapcsolatban hozzátette, hogy beszélgetéseik közzététele ártana a Donyec-medencei rendezési folyamatnak, és meghiúsítaná a fogolycsere folytatódását Ukrajna és Oroszország között.

A Donyec-medencei válsággal kapcsolatban Zelenszkij a háború befejezése érdekében szükségesnek nevezett egy kétoldalú találkozót Putyinnal, de megjegyezte, hogy ez most még nem szerepel a napirenden.

Szavai szerint egyelőre a normandiai formátumú, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország összetételű találkozóját készítik elő, amelyet most Angela Merkel német kancellár próbál egyeztetni valamennyi féllel. Szavai szerint a következő napokban Németország és Franciaország javasol Moszkvának egy általuk egyeztetett időpontot. Hozzátette, hogy Kijevnek bármilyen dátum megfelel.

Forrás:
MTI