Földrengéssel riogatják Kárpátalját

Földrengéssel riogat az Ukrán Nemzeti Akadémia Geofizikai Intézetének igazgató-helyettese. Olekszandr Kendzera szerint Kárpátalja szeizmológiailag igencsak aktív területnek számít, ezért a Kárpátok ukrajnai és romániai találkozásánál bármikor bekövetkezhet egy katasztrofális földmozgás – számolt be a KISZó.

Az idézett szakértő arra is kitért, hogy a feljegyzések alapján a mai Kárpátalja területén 100-120 évente fordul elő ilyen természeti kataklizma. A legutóbbi földrengésről 1908-ból származnak információk, s Kendzera állítása szerint a Richter-skála szerinti 8-as erősségű lehetett az a mozgás.

Az ukrán geofizikai intézet helyettes vezetője elmondta azt is, hogy a térségben kisebb mozgásokat rendszerint észlelnek, a legutóbbi ilyenre szeptember 28-án volt példa, amikor Románia Ukrajnával szomszédos térségében mértek kisebb rezgést, de abból a földfelszínen semmit nem lehetett érzékelni.

Még mielőtt valakit nagyon elijesztenének a szakértő szavai, meg kell jegyeznünk, a mai tudományos háttérrel előre kimutathatatlan egy földrengés.

Forrás:
kiszo.net, Fotó: illusztráció