Hamarosan legalizálhatják a kettős állampolgárságot Ukrajnában

Az ukrán külügyminisztérium nekilátott a kettős állampolgárság Ukrajnában történő törvényesítéséhez szükséges törvénymódosítás kidolgozásához – közölte kijevi sajtótájékoztatóján Dmitro Kuleba, európai és euro atlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes.

Kuleba úgy fogalmazott, hogy az ukrán hatalom megérett ara, hogy foglalkozzon ezzel kéréssel.

„A kormányban több javaslat is elhangzott már a témával kapcsolatban, a külügyi tárca munkatársai hozzá is láttak egy koncepció kidolgozásához, amelyben figyelembe veszik a javaslatokat. Hamarosan elkészül az erről szóló tervezet, ám a legfontosabb, hogy mindenki megérett arra, hogy dolgozzon ennek a problémának a megoldásán. Az egész olyan távolinak és elérhetetlennek tűnt még néhány hónapja, most viszont már kész törvénytervezetről beszélünk”

– fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Dmitro Kuleba kiemelte, hogy a határon túli ukrán státusza lehetővé teszi több millió ukrán számára a kapcsolattartást Ukrajnával.

„Úgy alakult, hogy több millió ukrán hagyta el az országot. Meg kell őriznünk a kapcsolatukat az országgal, erre szolgál majd az ukrán személyi. Örülök annak, hogy ebben a kérdésben komoly fejlődés ment végbe. Abba bízom, hogy a társadalom is támogatja majd ezeket a törekvéseket, ugyanis a kettős állampolgárság tilalma ma már elavult gyakorlat”

– mondta Kuleba.