Szökni próbált az ukrán hadiipari korrupciós botrány kulcsfigurája, de őrizetbe vették

Megpróbálta elhagyni az országot csütörtökön, de a hatóságok őrizetbe vették még Kijevben Oleh Hladkovszkijt, a befolyásos ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) volt helyettes vezetőjét, aki kulcsszereplője a tavaszi elnökválasztás alatt kirobbant, nagy horderejű hadiipari korrupciós botránynak.

A híradások szerint Hladkovszkijt – előző családnevén Szvinarcsukot – útban a Boriszpil repülőtér felé tartóztatták fel. Az Ukrajinszka Pravda hírportál értesülése szerint családjával együtt készült elhagyni az országot. Az ukrán korrupcióellenes iroda, a NABU megerősítette, hogy munkatársai őrizetbe vették a férfit, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak. Az iroda közlése szerint a vizsgálat még folyamatban van az ügyében, ezért nyomozati titkokra hivatkozva többet nem árultak el.

Hladkovszlij Petro Porosenko volt ukrán elnök egyik fő üzleti partnere volt. A Bohdan nevű autógyártó cég elnöke, amely vállalatnak részvénytulajdonosa volt korábban Porosenko is.

A tavaszi elnökválasztási kampány idején oknyomozó újságírók derítettek fényt arra, hogy Porosenko környezete nagy összegű hadiipari sikkasztásokban érintett.

A nyilvánosságra került dokumentumok szerint a piaci ár többszöröséért szerzett be az állam az ukrán hadseregnek több éven át fegyveralkatrészeket, köztük Oroszországból csempészetteket és rossz minőségűeket is. Hladkovszkij fia a feltárt információk szerint üzlettársaival Oroszországból származó csempészalkatrészeket adott el ukrán hadiipari vállalatoknak az állami hadiipari konszern, az Ukroboronprom, valamint apja tudtával és segítségével. A botrány komoly visszhangot keltett az ukrán társadalomban, és nagy mértékben hozzájárult Porosenko bukásához az elnökválasztáson.

A Bohdan vállalat később közleményben arról tájékoztatott, hogy a cég elnöke, Oleh Hladkovszkij nem akarta elhagyni végleg az országot, csak Brüsszelbe készült utazni egy autókiállításra, amelyre hivatalos meghívást kapott. Őrizetbe vételét így teljesen indokolatlannak minősítették.

Forrás:
MTI/KH