Ukrán képviselők elvennék a pedagógusokat megillető juttatásokat

A parlamenti képviselők egy csoportja változásokat indítványoz a pedagógusok munkaidejének szabályozására. A honatyák javasolják, hogy a pedagógusok teljes munkaideje – neveléssel, oktatással, szervezői és módszertani munkával lekötött munkaidő – negyven óra legyen – számolt be a Kárpátalja.ma.

A képviselők véleménye szerint meg kell szüntetni a pedagógusokat megillető juttatásokat.

Megvonnák az osztályfőnöki pótlékot, az ellenőrzési (füzet-, dolgozatjavítás), az osztálytermek, szaktantermek, könyvtár vezetéséért, valamint a mesterpedagógus («старший учитель») fokozatért járó többletjuttatásokat.

A képviselők azzal indokolták a radikális változásokat, hogy a pedagógusok jelenlegi bérezése nem motiválja kellően azok szakmai fejlődését.

A bérek jelentős részét (akár 50%-ot) a juttatások teszik ki, míg a képesítési kategóriák közötti különbség mindössze 5%.

Javasolják, hogy növeljék a kategóriák közötti bérkülönbségeket. A képviselők kezdeményezik a munkaidő után járó pótlékok eltörlését is, ugyanis véleményük szerint az nem tükrözi a pedagógusok szakmai fejlődését.

A legalsó kategóriába tartozó oktatók havonta három minimálbérnek megfelelő összeget kaphatnak. Minden további kategória esetében a pedagógusok fizetése legalább 10%-kal növekedhet.

További változást jelenthet, hogy amennyiben a középiskola (az új törvény szerint líceum: 10-12.osztály) létszáma nem haladja meg a 300 főt, az alapítónak kell kifizetnie a pedagógusok bérezését.

2020. július 1-től az iskolaigazgatók számára megszűnnek a határozatlan idejű munkaszerződések.

Az iskolaigazgatók hat évre nevezhetők ki.

Amennyiben a jelölt már nyugdíjas korhatárban van, csak egy évre nevezhető ki.

Forrás:
karpatalja.ma, Fotó: illusztráció