Keményen megadóztatná az ukrán kormány a taxisokat

Az ukrán kormány a taxisok megadóztatásának módjain töri a fejét, közli a zak-kor.net, amihez a lengyel mintát veszik alapul.

Erről Dmitro Mihajlenko, a Nép szolgája párt egyik képviselőjének segédje közölt részleteket saját közösségi oldalán. Véleménye szerint a fuvarozási szolgáltatásból évi közel 50 milliárd hrivnya bevétel származik, melynek nagy része illegális marad. Lengyelországban is a közelmúltban vezettek be új intézkedéseket, hogy kifehérítsék az ottani fuvarozók tevékenységét, eközben figyelembe vették a piac valamennyi résztvevőjének – utas (biztonság, minőség), üzlet (bevétel), állam (adók) – érdekeit. Többek között legalizálták a diszpécserszolgálatokat, mely tevékenységet engedélyhez kötötték. S aki a törvényt megkerülve próbál közvetíteni az ügyfél és a taxis között, 30 ezer dolláros bírsággal sújtják.

Az ukrajnai ötletgazdák azt tervezik, a lengyel gyakorlathoz hasonlóan minden diszpécserszolgálatot megadóztatnak, minden taxistól vállalkozói engedélyt kérnek. Arról, hogyan fogják ellenőrizni az utas biztonságát és a szolgáltatás minőségét, ellenben nem közöltek részleteket.