A lengyelek verik, megalázzák az ukrán vendégmunkásokat

A Lengyelországban immár millió szám munkát vállaló ukránok helyzetéről, a velük szembeni bánásmódról közöl terjedelmes írást az obozrevatel.com.

A cikkíró szerint gyakran megtámadják és megverik az ukrán munkavállalókat, mert csak ukránul hajlandóak beszélni.

Megalázzák őket ezért, és a bérüket sem fizetik ki.

A lengyel hatóság pedig gyakran elnéző az ilyen dolgokat elkövető honfitársaikkal szemben.

Példaértékű, ami Jurij Csebotarev ukrán színésszel történt. A férfi már évek óta Poznanban él, ahol fellép a helyi színházban és a Tivoli nevű vendéglőben szakácsként is dolgozik. Amikor legutóbb közölte a főnökével, hogy színházi fellépése miatt nem tud bemenni a munkahelyére, az választás elé állította: vagy színészkedik, vagy szakácsként dolgozik tovább. Jurij a színházat választotta. A vendéglő tulajdonosa ezért nem volt hajlandó kifizetni a bérét. A férfiak között dulakodás támadt. A tulajdonos többször megütötte az ukránt, aki nem mert visszaütni, mert félt, hogy ezért azonnal kiutasítják Lengyelországból. A hatóság mégis őt marasztalta el.

Vitold Horovszkij, korábbi tiszteletbeli ukrán konzul megerősítette, hogy az ilyen esetek egyre gyakrabban fordulnak elő. A lengyel hatóság pedig rendre a munkaadók pártját fogja.

Gyakori, hogy azért ér bántalmazás ukrán vendégmunkásokat, mert az anyanyelvükön beszélnek. Így járt a Szaenko testvérpár is. Nyikolaj és Vladiszlav ez év augusztusában betért egy éjszakai mulatóba, ahol a biztonsági személyzet tagjai félholtra verték őket csak azért, mert meghallották, hogy a fiúk ukránul beszélnek.

A testvérek egyike olyan súlyosan megsérült, hogy napokon át kómában feküdt egy Gdanski klinikán. Az életét megmentették, de a fél oldala lebénult, örökre nyomorék marad.

A rendőrök őrizetbe vették az éjszakai klub két biztonsági őrét, de még aznap szabadlábra helyezték őket.

A lengyel honban munkát vállalók egyre többször panaszkodnak az ottani hatóságra. A rendőrkapitányságokon például rendre elutasítják a bántalmazóik ellen feljelentést tevőket. Vitalij Mahinko, a lengyelországi ukrán vendégmunkások érdekvédelmi szervezetének vezetője szerint egyre gyakrabban érik atrocitások az ukránokat, ám ezek döntő többsége nem kerül nyilvánosságra, azokról az érintetteken kívül senki más nem szerez tudomást. A lengyel hatóság pedig egyszerűen szemet huny az ilyen esetek felett.


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<