Bűncselekménnyé nyilvánítanák a cigarettacsempészetet

Makszim Nefjodov, az országos vámhivatal feje bejelentette, hogy a jövő héten a kormány elé kerül az a törvénytervezet, amely kriminalizálná a jövedéki termékek csempészetét. A fővámos azt sem tartja kizártnak, hogy a parlament még az idén elfogadja ezt a jogszabály.

Nefjodov azt nehezményezi, hogy a nagy csempészszállítmányok esetében nem áll módjukban eljárást és nyomozást kezdeményezni annak érdekében, hogy felgöngyölítsék a csempészet mögött álló bűnszervezetet, ugyanis ezt át kell adniuk az ügyet más hatóságoknak.

Amennyiben ezt saját hatáskörben is elvégezhetnék, nemcsak a futárt, de a csempészetet szervező személyeket is előszednék.

Ám ehhez közigazgatási jogsértés kategória szükséges, amelyhez a cigarettacsempészet kriminalizálása szükséges – állítja országos vámhivatal vezetője.

Ugyancsak a csempészet kriminalizálására vonatkozó törvényjavaslat kitér a bírságok összegének növelésére, e jogsértés esetén: az első alkalommal a bírság az adómentes minimálbér 3-5-szöröse, a második alkalommal 5-10-szerese, a harmadik alkalommal 15-20-szorosa lenne.

De arról is folynak a viták, hogy szabadságvesztéssel sújtsák a szervezett csempészetet.

Forrás: