Orbán és Putyin hangolta Ukrajna ellen Trumpot?!

Ezt állítja két neves amerikai lap. A Washington Post és a New York Times is arról ír, hogy Vlagyimir Putyin mellett Orbán Viktor is vastagon hozzájárult ahhoz, hogy Donald Trump rosszabb véleménnyel legyen Ukrajnáról, és egy reménytelenül korrupt országnak tekintse azt – írja a 444.hu.

Egyes tisztviselők szerint az amerikai elnök arra is gyanakszik, hogy onnan akarták aláásni a 2016-os kampányát. Hozzátették, hogy sem Orbán, sem Putyin nem beszélték rá arra, hogy Ukrajnából próbáljon terhelő adatokat kérni Joe Biden ellen, vagy hogy az országnak része lett volna a kampánya megfúrásában. Ugyanakkor a becsmérlő leírásuk megerősítette Trump kedvezőtlen nézeteit Ukrajnáról, ami után a Fehér Ház szakértői már nem tudták meggyőzni az elnököt, hogy támogassa Kijevet.

A Washington Post megemlíti azt is, hogy a Fehér Házban sokan ellenezték Trump és Orbán májusi találkozóját, mivel a magyar miniszterelnök leépíti a demokratikus intézményeket és konfliktusos viszonyban van az Egyesült Államok európai szövetségeseivel. Ezért már Trump elnökségének kezdete óta próbálták blokkolni a találkozót, mert az egyrészt legitimálta volna az „Európában gyakran kiközösített” magyar vezetőt, másrészt tartottak attól, hogy Orbán milyen hatással lesz Trumpra.

Az ellenállás az év elején kezdett csökkenni, amikor olyan új arcok jelentek meg az elnök hivatalában. Közülük külön kiemelték Mick Mulvaneyt, Trump kabinetfőnökét, akinek tetszettek Orbán jobboldali nézetei és a szkeptikus hozzáállása az Európai Unióhoz.

A lap szerint Orbán egy régi határvita és a magyar kisebbség helyzete miatt nincs jó véleménnyel Ukrajnáról. Ugyanakkor Zelenszkijjel szemben ideológiai kifogásai is vannak, mivel az új ukrán elnök a Nyugat szövetségesének állítja be magát.

A New York Times szerint Orbán nyíltan kritizálta az ukrán kormányt, amiért szerinte elnyomják az ott élő magyar kisebbséget. Nem titkolta azt sem, hogy kormánya igyekszik megakadályozni Kijev fontosabb megbeszéléseit az Európai Unió vagy a NATO képviselőivel. Orbán Viktor washingtoni látogatása is szóba került múlt héten, amikor egy képviselőházi vizsgálóbizottságban zárt ajtók mögött George P. Kentet, az Ukrajnáért felelős külügyminisztériumi tisztviselőt hallgatták meg. A testület annak hátterét kutatja, hogy miért gyakorolhatott nyomást az amerikai elnök Ukrajnára demokrata politikusokkal szembeni nyomozások ügyében.

A Washington Post cikkében hangsúlyozza, hogy nem egyedül a magyar kormányfő véleménye számított. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is beszélt a témáról Trump. Kettejükkel folytatott megbeszélései megerősítették azt a képet benne, hogy Ukrajna egy reménytelenül korrupt ország. És úgy tűnik, hogy Trump szerint Ukrajna próbálta aláásni a győzelmét a 2016-os választásokon. A cikk hangsúlyozza, hogy sem Orbán sem Putyin nem bátorította az amerikai elnököt arra, hogy Ukrajnát lehetséges forrásnak tartsa lejárató információra a demokrata elnökjelöltekről. Ahogy nem ez a két politikus írta le Kijevet le, mint cinkost az összeesküvés elméletben a választásokon való beavatkozásról Trump ellenében – mondták a lapnak kormányzati források.

Forrás: