Ukrajna szójatermésének kétharmada génmódosított

Bár Ukrajna a Duna Szója Szövetség lelkes tagja, és hivatalosan tiltja a génmódosított szervezetek termesztését, mégsem veszi túl komolyan a GMO-mentességet. Miért is tenné, hiszen Európának sincs kifogása ellene, ha az állati takarmányokba ilyen szója vagy kukorica kerül – irj az Agrárszektor.hu.

Az USDA jelentésében megdöbbentő számokra talált a szakportál arról, hogy mennyire elterjedt Ukrajnában a génmódosított vetőmag használata.

Iparági pletykák szerint

az Ukrajnából külföldre indított szójabab 50-65% -a, a repce 10-12% -a és a kukorica körülbelül 1 százaléka genetikailag módosított szervezet.

2018-ban egy román civil szervezet megerősítette, hogy Ukrajna hat régiójában GM-szójabab található a földeken. A totális gyomirtóknak ellenálló szójabab az USDA szerint stabilan jelen van az ukrán termelésben, hiszen egyszerűbben és olcsóbban lehet megtermelni, mint a mechanikus gyomirtással ápolt szójababot. Mindez annak ellenére így van, hogy Ukrana része a Duna Szója Szövetségnek, amely elkötelezte magát a GMO-mentes termelés mellett. Ugyanez az oka a GM-repce vetésének is.

Becslések szerint hektáronként 70 dollár (21 ezer forint) megtakarítást lehet elérni gyomirtónak ellenálló repcével, mivel így összességében kevesebb – és olcsóbb – herbicid kijuttatásával megoldható a gyomok elleni védelem

– számolgat az USDA.

Részletek ITT.

Húson kívül minden van az ukrán kolbászfélékben


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<