Ismét büntetendő cselekmény a törvénytelen vagyonszerzés

A Legfelső Tanács elfogadta a 1031. számú törvénytervezetet, melynek értelmében ismét büntetőjogi felelősségre vonással jár a törvénytelen vagyonszerzés, írja a zak-kor.net.

A parlament 259 szavazattal fogadta el a javaslatot, melyet Anasztaszija Krasznoszilszka, a korrupcióellenes bizottság elnöke terjesztett a parlament elé második olvasatban. Elmondása szerint teljesen nyilvánvaló és törvénytelenségre, korrupcióra utal, amikor egy bíró, egy ügyész, aki egész életében szerény fizetést kapott, mégis megengedheti magának, hogy ötemeletes, teniszpályás, két medencés villában éljen, ami az anyja nevén van, aki legfeljebb ha 10 ezer hrivnya adót fizetett.

A most elfogadott törvény értelmében bűnügyi felelősségrevonás vár arra a csinovnyikra, akinek vagyona 6,5 millió hrivnyával meghaladja törvényesen szerzett jövedelmét.

Ezenkívül, ha gyanúsan szerzett értéktárgyai 1 millió hrivnyával többe kerülnek, mint törvényes jövedelme, elkobozzák vagyontárgyait. Tehát a kisebb „lopásért” elkobzás, a nagyobbért büntetés jár ezentúl.