Ukrajnában nem lehetnek zárt és fizetett strandok

Mint arról a zoryanyy.tv beszámolt, a kijevi parlament elfogadta azt a jogszabályt, amely törvényen kívül helyezi a zárt nyíltvízi strandokat. Mostantól sehol nem lehet korlátozni az állampolgárok vízpartra jutását.

A tájékoztató szerint a parlamentben 226 igen szavazatra volt szükség az új törvény elfogadásához, ám azt 314 képviselő támogatta. Az új törvény értelmében egész sor más, ide vonatkozó jogszabályt is módosítottak. A vízügyi kódex 88. cikke és a Földtörvény 60. cikke például úgy módosult, hogy garantálni kell a folyók, tavak és tengerpartok szabad és térítésmentes hozzáférését a lakosság számára. A szabad hozzáférést akadályozó vállalkozások, jogi vagy természetes személyek elveszítik a bérleti vagy felügyeleti jogot az általuk elkerített területekre.

Mostantól sehol nem szabad kerítéssel vagy bármilyen más eszközzel elzárni a vízparti területeket. A már meglévő, korábban épített kerítéseket pedig a jogszabály hatályba lépését követő két hónapon belül le kell bontani. Az önkormányzati törvény módosított cikkei értelmében pedig a helyi tanácsok végrehajtó szervei teljhatalmat nyertek a lakosság számára szolgáló szabad és ingyenes strandok, fürdőző helyek létrehozására.