Kalózok támadtak egy norvég hajóra Beninnél

Kalózok hurcolták el egy norvég tulajdonú teherhajó legénységének kilenc tagját Benin partjainál – közölte vasárnap a hajót üzemeltető J.J. Ugland hajózási társaság.

A támadók szombaton jutottak fel a Bonita nevű hajóra, amely a nyugat-afrikai ország Cotonou kikötővárosától nem messze horgonyzott. Miután a kalózok magukkal vitték a hajó kapitányát és 8 matrózát, a fedélzeten maradt matrózok riasztották a benini hatóságokat, és kikötöttek Cotonouban.

„Az Ugland Vészhelyzeteket Elhárító Csoportja kezeli az ügyet (…), és már kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal” – olvasható a társaság közleményében, amely szerint a matrózok hozzátartozóit is értesítették. A hajózási társaság egy szóvivője a Dagens Naeringsliv című norvég gazdasági lapnak azt mondta, hogy az elrabolt matrózok mindegyike Fülöp-szigeteki állampolgárságú.

A szomáliai kalózok főbb csoportjainak néhány évvel ezelőtti felszámolását követően a tengeri bűnözés súlypontja Kelet-Afrika partvidékéről a Guineai-öböl térségére helyeződött át. A kalózok rendszerint váltságdíjat követelnek az elraboltakért, akiknek általában megkímélik az életét, máskor a hajók rakományát igyekeznek megkaparintani.

Forrás:
MTI