Mészárlás a kijevi Majdanon: kitálalnak a grúzok

A 2014-ben a kijevi Majdanon történt tömegmészárlás részleteiről a fehéroroszországi főügyészségen tálalt ki három grúz tanú, számol be az eseményről a 112.ua.

Georgij Bezsitasvili, Olekszandr Revazisvili és Cezari Badzsalidze kihallagtásuk során elmondták, ki szervezte és ki adott utasítást a tömegmészárlásra. Olekszandr Horosinszkij, az egykori Berkut rendőri kommandós alakulat perbe fogott tagjainak védőügyvédje közzétette Revazisvili mesterlövész vallomását.

A grúz elmondása szerint 2014. február 18 és 20 között szemtanúja volt a vérengzésnek, amelynek megrendezői vezető beosztású ukrán állami tisztviselők voltak. A grúz mesterlövészekből álló különítményt Miheil Szaakasvili, volt grúz elnök verbuválta azzal, hogy segíteni kell a kijevi rendteremtésben.

A grúz különítménynek már csak az említett három tagja van életben. A többiek titokzatos és gyanús körülmények között eltűntek vagy balesetekben vesztették életüket. Az információ szerint a grúzok Minszk után készek a Majdanon történteket vizsgáló kijevi hatóság előtti vallomástevésre. Az ügyvéd szerint a trió élete most is veszélyben forog, gyakran kapnak fenyegető üzeneteket.