Átadták a nemzet háziorvosa díjakat

Az idén kilencedik alkalommal meghirdetett pályázaton a páciensek ajánlásai alapján választották ki a Kárpát-medence legjobb háziorvosait és munkatársaikat – írja a bama.hu.

A háziorvosok szerepe nagy jelentőségű, hiszen az esetek többségében a diagnosztizálástól a gyógyításig kísérik a betegeket – mondta az emberi erőforrások minisztere A nemzet háziorvosa pályázat ünnepélyes díjátadóján hétfőn Budapesten.

Kásler Miklós a díjazottakról szólva úgy fogalmazott, „ők azok az orvosok, akiket annak idején Hippokratész megálmodott”, és ők azok, akik munkáját közvetlenül ítélik meg a betegek.

Hozzátette: a gyógyítás igazi esszenciája – a felfedezéseken és a tudományos eredményeken túl – a szereteten alapuló orvos-beteg viszony.

A miniszter azt mondta, a magyar medicina mindig betegközpontú, humanista volt. A magyarság kultúrájában, hagyományaiban, történelmében egységes nemzet, amely „hozta magával belső-ázsiai gyökereit”, ezeket a keresztény identitás és az európai értékek olyan egységgé emelték, amelyben minden megtalálható, ami érték. Hozzátette, ezt az egységet fejezi ki A nemzet háziorvosa pályázat is, amelyet szép kezdeményezésnek nevezett.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy ez egy nemes versengés, hiszen a páciensek saját történeteikkel, tapasztalataikkal versengtek egy-egy orvos díjáért.

A zsűri elnökeként elmondta, a mezőny erős volt, nehéz volt a legjobbakat kiválasztani. „Jó volt látni a sokféle módon megjelenített szaktudást, emberi odaadást és a napról napra elvégzett nehéz munkát” – tette hozzá az államtitkár.

A nemzet háziorvosa pályázat első helyezését Fekete Borbála kisapostagi háziorvos nyerte el.

A nemzet háziorvosa határon túli nyertesei közül első helyen végzett dr. Herbut Elvíra, aki a vajdasági Topolyán dolgozik, második lett dr. Gondos Attila (Óbecse – Vajdaság), míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a kisdobronyi Katona Béla állhatott fel. Rajta kívül a nemzet háziorvosa kiváló helyezésének díszes diplomáját érdemelte ki Jakab Lajos Badalóból, Pohorilják Vaszil Tiszabökényből és Balogh Ilona Nagydobronyból

– tudatta a karpataljalap.net.

Idén hirdették meg kilencedik alkalommal A nemzet háziorvosa pályázatot, amelyen a páciensek ajánlásai alapján választották ki a Kárpát-medence legjobb háziorvosait és munkatársaikat. A tíz hazai és a tíz határon túli toplistást a zsűri választotta ki, a végső sorrendet azonban a www.evpraxisa.hu internetes portál olvasói és szavazói döntötték el.

Magyarországi nyertesek:
1.Dr. Fekete Borbála/ Baracs, Daruszentmiklós, Kisapostag
2.Dr. Fördős Zsolt / Debrecen
3.Dr. Pintér Anna Kalászné / Zalakomár
4.Dr. Sopov Krszto /Tata
5.Dr. Tari Péter / Budapest
6. Dr. Csipán Zoltán György / Szigethalom
7.Dr. Kóder Péter/ Napkor
8. Dr. Kiss Lajos / Hernádkércs
9. Dr. Todenbier Ágnes / Budapest
10.Dr. Szabó Gergely/ Terény
Különdíjas: Dr. Kozma Katalin / Kengyel

Határon túli nyertesek:

1.Dr. Herbut Elvira / Topolya- Vajdaság
2.Dr. Gondos Attila / Óbecse- Vajdaság
3.Dr. Katona Béla / Kisdobrony- Kárpátalja
4.Dr. Pohoriljak Vaszil /Tiszabökény – Kárpátalja
5.Dr. Jakab Lajos/ Badaló- Kárpátalja
6.Dr. Kovács Emőke és Süket Réka/ Csíkszereda
7.Dr. Balogh Ilona/Nagydobrony – Kárpátalja
8.Dr. Fehér Diana / Egyházgelle- Felvidék
9.Dr. Pásztor Gyöngyvér /Nagyvárad- Románia
10.Dr. Rajna Katalin / Királyhelmec- Felvidék

Forrás:
bama.hu, Fotó: karpataljalap.net/